Zahradní vířivka aneb co byste měli vědět

Vířivku nemusíte nutně umisťovat jen do interiéru. Zahrada je ideálním místem. Jen je potřeba, abyste promysleli důležité kroky. Základem je stavební připravenost. Sepsali jsme pro vás užitečné rady a tipy, aby vás v souvislosti se zahradní vířivkou nic nezaskočilo. 

 

Upravená plocha terénu je základ

Až se budete rozhodovat, kam vířivku na vašem pozemku umístit, myslete na terén. Dostatečně rovný a pevný povrch je zásadní, aby unesl váhu vířivky (započítává se tam i hmotnost vody a osob uvnitř). Kromě toho je důležité, aby plocha byla všude stejně pevná a terén v okolí nebyl nižší než místo, kde bude vířivka stát. Myslete na to, že stavební připravenost a správné podmínky pro instalaci vířivky hrají hlavní roli. 

 

Stejně jako u stavby domu, i u vířivky je třeba myslet na pevné základy a výběr vhodného podloží. 

zahradní vířivka

 

Nepodceňte nosnou konstrukci

Proč je nosná konstrukce pod vířivkou tak důležitá? Protože tím přispívá ke kvalitě a delší životnosti vířivek. Možná se budete divit, ale mezi nejkvalitnější konstrukce se neřadí ocel, ale dřevo. To je materiál, který odolává všem vibracím. Chcete-li, aby vám vířivka spolehlivě sloužila i desítky let, dopřejte jí kvalitní nosnou konstrukci. 

Pokud budete chtít vířivku zapustit do země, počítejte s dalšími náklady navíc.“ 

 

Nechte vířivku splynout s vaší zahradou

Na trhu narazíte na různé modely vířivek. Je jen na vás a vašich možnostech, jaký zvolíte. Víte, že vířivku si můžete nechat zabudovat i do země? Tím docílíte snadného a přirozeného přístupu, a vířivka tak dokonale splyne i s vaší zahradou. Na výběr máte celkové, nebo i částečné zapuštění. 

U zapuštěných typů vířivek se často hodí využít dřevěný obklad nebo imitaci dřeva. Vypadá stylově. Důležité je i bezpečnostní hledisko, aby děti nestrčily ruku do filtrace nebo nepřišly do kontaktu s elektřinou. 

Proč raději zvolit umístění do exteriéru

Vířivka na zahradu vám, oproti interiérovému umístění, přináší řadu řadu nesporných benefitů. Věříme, že je oceníte i vy:

  • Nebudete muset řešit, jak dostat vířivku do interiéru a vyhnete se stavebním úpravám. 
  • Na zahradě nejste tolik limitováni prostorem, proto si sem můžete nainstalovat i prostorné modely – vířivky pro 6 osob
  • V exteriéru předejdete zvýšené vlhkosti a tvorbě plísní v interiéru. 
  • Nebudete muset řešit nutnost odvětrávání ani odvlhčování. 
  • Užijete si výhledy na okolní přírodu a dopřejete si koupele s výhledem na noční oblohu. 
  • Jen venkovní vířivka vám v chladnějších měsících umožní tzv. sauna efekt, čímž také podpoříte své zdraví.

 

Vířivka na zahradu versus bazén

Bazén určitě oceníte v létě, v rámci ochlazení a pro vodní aktivity s dětmi. Vířivka se naopak řadí mezi odpočinkové aktivity, které využijete kdykoliv. Má nastavitelnou teplotu, což můžete kdykoliv regulovat podle svých preferencí. Bez problému se vykoupete a ochladíte během letních dní. V chladných měsících si naopak užijete zimní koupání v horké vodě, třeba i s výhledem na hvězdy a necháte se masírovat proudem vody. Toto v bazénu jen těžko zažijete. 

Pokud se nakonec rozhodnete pro bazén, přečtěte si také článek o tom, jaký je rozdíl mezi swim spa a klasickým bazénem

vířivka na zahradu 

Vířivka na zahradě vám poskytne celoroční využití

Při výběru zahradní vířivky myslete na tepelnou izolaci a termokryt. To vám přinese několik benefitů, které určitě oceníte. Díky tomu si budete moct užívat koupele celoročně (dokonce i v chladných měsících), aniž byste museli řešit zazimování. Zároveň to vede k úsporám za energie, protože taková izolace udržuje teplotu vody. Na trhu tak narazíte na celoroční venkovní vířivky, které využijete z pohodlí domova a poskytnou vám kvalitní masáže. 

Termokryt uzavře vířivku, což má spoustu výhod. Nejen, že zamezí například padání listí do vody v případě nepoužívání, ale především má bezpečnostní funkci a zabrání tomu, aby vaše děti spadly dovnitř.

 

S přístřeškem vás už počasí nepřekvapí

Pokud zvolíte umístění vířivky na zahradu, zamyslete se i nad možností přístřešku. Ten oceníte v mnoha směrech. Nevyruší vás ani déšť, a koupel si tak užijete i za nepříznivého počasí. Přístřešek je ale vhodný i pro ochranu před znečištěním vody ve vířivce. 

 

Zahradní vířivka zabaví celou rodinu

Vířivku ocení a využije celá rodina. Je skvělá pro dospělé, kteří zde mohou odpočívat, dopřávat si koupel a nechat se masírovat proudem vody. Zabavíte zde i své děti, kterým snadno vymyslíte různé vodní aktivity. Zahradní vířivka je ale vhodná i jako součást zábavy na rodinnou oslavu či zahradní párty pro přátele. 

Vířivku nemusíte vybírat podle internetu

Až se odhodláte k výběru daného modelu na zahradu, nespoléhejte jen na informace z internetu a fotografie z katalogu. Kvalitní vířivka se řadí mezi dražší investice, a měli byste proto očekávat jen to nejlepší. Vybraný model by vám měl vyhovovat ve všech směrech. Vybírejte prodejce, u kterého si můžete otestovat různé značky a modely vířivek na vlastní kůži napuštěné a porovnat je mezi sebou. Podle recenzí sledujte ověřeného prodejce, který vám zaručí kvalitní poradenství. Kromě výše zmíněného se ptejte i na další podstatné záležitosti, jako je:  

  • filtrační systém, čerpadla a hydrodynamiku
  • ergonomii a pohodlnost
  • kvalitu hydromasáží a možnosti regulace
  • spotřebu energie a celkové provozní náklady
  • servis a dostupnost náhradních dílů

 

KONTAKTUJTE NÁS PRO BEZPLATNÉ ODBORNÉ
PORADENSTVÍ A POMOC PŘI VÝBĚRU:

723 703 755 
[email protected]

0 komentářu

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *